flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

лист звернення до ДСА України

05 липня 2019, 14:34

 

                              ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА                   

 02068, Україна, м. Київ, вул. Кошиця 5-А, e-mail: inbox@dr.ki.court.gov.ua,

тел.: (044) 575-90-29,  тел.-факс: (044) 575-90-32

 

<Реєстраційний тип> 05 липня 2019 р.

 вих. № 1/276/2019

Державна судова адміністрація України

вул. Липська,18/5, м. Київ, 01601

 

Починаючи з 2015 року судова система України, поступово, почала відновлювати довіру у суспільстві, зокрема, безпосередньо, у учасників судового процесу та правників. Протягом усього часу дане питання є ключовим та актуальним, а відтак шляхом опитування , як правило, активних учасників судового процесу збиралися дані задля прозорості тенденції. Питання в тому, а як же самі працівники апарату суду? Чому ніхто не питає про можливі пропозиції або зауваження, які виникають вже не один рік щодо оплати праці та кадровий дефіцит.

Нажаль, саме це питання, з боку працівників апарату суду, є насущним та вже не перший рік.

Нині оклад секретаря судового засідання становить – 3810 грн. 00 коп, судового розпорядника - 3524 грн. 00 коп., провідного спеціаліста -  3810 грн. 00 коп, головного спеціаліста суду - 4900грн.00коп.

Треба наголосити, що звільняються державні службовці, які мали стаж державної служби не один рік, а відтак суд втрачає кваліфікованих працівників. Натомість, до конкурсу на державну службу подають заяви, як правило, Ті, в яких бракує або взагалі відсутній такий стаж. А тому, це означає, що продуктивність праці знижується, що в подальшому породжує хвилю невдоволення зі сторони суддів, оскільки недосвідчених спеціалістів треба навчати усьому.. Так, державний службовець вчиться, напрацьовує навички, отримує зарплатню і….. звільняється, оскільки заробітна плата працівника апарату суду не відповідає вимогам до державної служби. В той час поки суд займається проведенням чергового конкурсу на вакантні посади, навантаження на працівників апарата суду, відповідно не зменшується, а це тягне за собою ненормований робочий час, а після, також і звільнення, оскільки не всі витримують надмірний режим роботи.

Ще декілька років тому, робота у суді викликала не тільки повагу, але й певну значимість. Реалії сьогодення демонструють протилежну ситуацію, що мимоволі поєднує в один ланцюг слово «суд»-«копійки».

Так, нині в Дарницькому районному суді, протягом 2019 року було проведено 4 конкурси на заняття вакантних посад. Протягом цього року було прийнято 6 осіб до апарату Дарницького районного суду м. Києва, а звільнилося – 11.

При цьому, навантаження на суддів Дарницького районного суду м. Києва має тенденцію на збільшення, як і загалом по місцевим судам України, відповідно до результатів «Аналітичної таблиці щодо стану здійснення правосуддя за 2018 рік», що знаходиться на офіційному сайті Державної судової адміністрації України. При цьому навантаження в окружних адміністративних судах та місцевих господарських судах є значно меншим, аніж в місцевих судах м. Києва.

Так, враховуючи викладене вище, Дарницький районний суд м. Києва звертається з проханням прийняти до уваги дане звернення та здійснити відповідні подальші дії задля покращення системи оплати праці працівникам апарату суду, можливо, шляхом переведення останніх в окрему категорію оплати праці з вищим посадовим окладом, прирівняними до групи оплати праці державних службовців органів, які розповсюджують свою дію на території однієї або кількох областей, міста Києва або м. Севастополя.

 

 

Керівник апарату                                                                     В.С. Реверук

 

 

Осколкова А.М.

575-90-29